Sütik,desszertek
Sütemények & desszertek Muffin alaprecept Hozzávalók: Kókusz golyó Hozzávalók: Csokis muffin Hozzávalók: Lekváros bukta Hozzávalók: a töltelékhez: Elkészítés: Madártej Hozzávalók: Málnás rizs Hozzávalók: Csokis fánk A mártáshoz: Elkészítés: Almás sütemény
kb.15db muffinhoz
Elkészítés:
A cukrot,vajat és a tojást habosra keverjük.Majd beletesszük a liszttel elkevert sütőport, a tejet és a citrom reszelt héját.
Félig tötjük a sütőformákat és előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütjük.
Elkészítési idő: 15 perc
Elkészítés:
A kekszet,cukrot,kakaót,s a szobahőmérsékletű vajat eldolgozzuk. A rumos meggylével formálható masszát készítünk,nedves kézzel golyókat készítünk belőle, mindegyikbe egy szem meggyet téve.Kókuszreszelékben forgatjuk meg őket. Fóliával takarva hűtőben megdermesztjük.
Elkészítés:
Keverd össze a hozzávalókat, hogy a tészta szép sima legyen. Robotgéppel is lehet keverni, úgy még gyorsabb. Adagold ki a 12 muffinformába, majd 170 fokon süsd meg /kb. 20-25 perc/
Elkészítési idő: 40 perc
a kovászhoz:
A langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt, 1 evőkanál lisztet és porcukrot, majd langyos helyen letakarva felfuttatjuk. A lisztet mély tálba szórjuk, közepébe vájunk egy kis mélyedést, és beleöntjük a megkelt élesztőt, a tojássárgákat, a porcukrot, a sót és annyi langyos tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Ezután beledolgozzuk a vajat is, majd lisztezett tálba tesszük a cipóvá formált tésztát, és a tetejét is meglisztezzük. Ruhával letakarva dupla nagyságúra kelesztjük.
A kelt tésztát lisztezett deszkán 1/2 cm vastagra kinyújtjuk. 5 x 8 cm-es téglalapokra vágjuk, és 15 percig állni hagyjuk. Közben a lekvárt annyi hosszúkás darabra vágjuk, amennyi a tésztalapok száma. Mindegyikre ráteszünk egy darabot, és belegöngyöljük a tésztába. A buktákat olvasztott zsírral bekenjük, és zsírozott tepsibe tesszük, nem nagyon szorosan egymás mellé. További fél órán keresztül még kelesztjük, majd az előmelegített, forró, gőzös sütőben, közepes lángon megsütjük.
Elkészítés:
Szélesebb lábosban felforraljuk a tejet,2 k.p.cukorral és vaníliával (vagy van.cukorral).A t.fehérjékből kemény habot verünk,kanalanként a fővő tejbe szaggatjuk.3 percig főzzük,majd megfordítva,a másik felét is főzzük.A habgaluskákat szűrőlapáttal kivesszük,a tejet pedig levesszük a tűzről.A 4 t.sárgáját 3 ek.cukorral habosra keverjük,a tejet,amelyben a habgaluskák főttek,átszűrve hozzáadjuk,és kis lángon vagy gőz fölött,állandóan keverve addig főzzük,amíg sűrűsödni nem kezd. A tűzről levéve tovább keverjük,míg egy kissé nem hűl,a vaníliarudat kivesszük.Ekkor üvegtálba öőntjük,és a galuskákat a tetejére rakjuk.Jól lehűtve tálaljuk.A galuskákat megtűzdelhetjük vékonyra vágott,hámozott mandulával is.Reszelt csokoládéval is meghinthetjük.
Elkészítési idő: 30 perc
15 dkg rizs, 2dl víz, 5 dl tej, 1 csomag van.cukor, csipet só, 5 dkg cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer, 2-3 dkg vaj, ízlés szerinti mennyiségű málna( lehet fagyasztott is)
Elkészítés:
Vízben teszem föl a rizst főni amibe beleszórom a csipetnyi sót is, ha magába szívta a vizet akkor adjuk hozzá a tejet, a cukrot és a vajat. Kb. 5-6 percig főni hagyjuk és lefedve félrehúzzuk a tűzhelyről nem nyúlunk hozzá míg teljesen megduzzadnak a rizsszemek. mikor félig kihült hozzákeverjük a málnát. Ezután hűtőbe tesszük.
Tanácsok:
Hidegen tálaljuk, desszertnek.
Nagyon finom!
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
A másfél dl vizet a margarinnal és a csipetnyi sóval felforraljuk.
A lisztet beleszórjuk, és kis lángon addig kevergetjük, amíg az edény falától el nem válik.
Ekkor a tűzről lehúzzuk, és a tojásokat egyenként beleütve a tésztát jól kidolgozzuk.
A masszából diónyi gömböket szaggatunk kanál segítségével, és közepesen forró olajban kisütjük.
Szalvétára szedve lecsöpögtetjük.
A mártáshoz a hozzávalókat összekeverjük, csak a csokit tördeljük a tejbe és forraljuk fel külön edényben.
Majd összevegyítjük a cukros masszával együtt és forraljuk, míg besűrűsödik. Tálaláskor a fánkokra öntjük.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Az almákat reszeld a tepsi aljába tett alufóliára, szórd meg fahéjjal, cukorral.
A piskóta: 3 tojást válaszd szét, a fehérjét verd kemény habbá, közben adj hozzá 3 ek cukrot.Majd add hozzá a tojás sárgáját és a sütőport.Ezt még kicsit keverd, majd a végén óvatosan adj hozzá 3 ek lisztet.Ha kész a piskóta, öntsd rá az almára és süsd amíg a piskóta nem lessz jó (kb.20-30 perc). Hogyha kész óvatosan le tudod szeni róla az alufóliát.
Krém: 1 egész rámát,20 dkg cukorral habosra kevered.Előtte készítsd el a pudingot:1 cs vaniliapudinghoz 4 dl tejet adj és 4 ek cukrot.
Hogyha a puding kihűlt hozzáadod a vajhoz, és együtt keverd addig ,míg a cukrot nem érezni, és krémes nem lessz.
A krémet ráöntöd az almára, hogy a piskóta legalul legyen, megszórod a tetejét csokireszelékkel.
Elkészítési idő: 50 perc