Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sütik,desszertek

2009.07.07

 

Sütemények & desszertek

Muffin alaprecept

Hozzávalók:
kb.15db muffinhoz

  • 12,5 dkg vaj
  • 17,5 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 30 dkg liszt (sima)
  • 1 tasak sütőpor
  • 1/8 liter tej (1,25 dl)


Elkészítés:
A cukrot,vajat és a tojást habosra keverjük.Majd beletesszük a liszttel elkevert sütőport, a tejet és a citrom reszelt héját.
Félig tötjük a sütőformákat és előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütjük.

Elkészítési idő: 15 perc


Kókusz golyó

Hozzávalók:

  • 50 dkg háztartási keksz, darált
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál kakaó
  • 20 dkg porcukor
  • rum
  • 1 csomag kókuszreszelék
  • meggybefőtt, s annak a leve


Elkészítés:
A kekszet,cukrot,kakaót,s a szobahőmérsékletű vajat eldolgozzuk. A rumos meggylével formálható masszát készítünk,nedves kézzel golyókat készítünk belőle, mindegyikbe egy szem meggyet téve.Kókuszreszelékben forgatjuk meg őket. Fóliával takarva hűtőben megdermesztjük.


Csokis muffin

Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt,
  • 2 tojás,
  • 15 dkg vaj,
  • 15 dkg cukor,
  • 3 evőkanál barackíz,
  • fél csomag sütőpor,
  • 5 dkg keserű kakaópor,
  • 5 dkg tört étcsokoládé


Elkészítés:
Keverd össze a hozzávalókat, hogy a tészta szép sima legyen. Robotgéppel is lehet keverni, úgy még gyorsabb. Adagold ki a 12 muffinformába, majd 170 fokon süsd meg /kb. 20-25 perc/
Elkészítési idő: 40 perc


Lekváros bukta

Hozzávalók:
a kovászhoz:

  • 1 evőkanál finomliszt,
  • 3 dkg friss éleszt?,
  • 1 evőkanál porcukor,
  • 1 dl tej;
  • a tésztához:
  • 50 dkg finomliszt,
  • 2 evőkanál porcukor,
  • kevés tej,
  • 4 dkg vaj vagy margarin,
  • 3 tojás sárgája,
  • csipetnyi só;

a töltelékhez:

  • 30 dkg lekvár (minél keményebb vagy szárazabb, annál jobb);
  • a tészta tetejére:
  • 10 dkg zsír.

Elkészítés:
A langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt, 1 evőkanál lisztet és porcukrot, majd langyos helyen letakarva felfuttatjuk. A lisztet mély tálba szórjuk, közepébe vájunk egy kis mélyedést, és beleöntjük a megkelt élesztőt, a tojássárgákat, a porcukrot, a sót és annyi langyos tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Ezután beledolgozzuk a vajat is, majd lisztezett tálba tesszük a cipóvá formált tésztát, és a tetejét is meglisztezzük. Ruhával letakarva dupla nagyságúra kelesztjük.
A kelt tésztát lisztezett deszkán 1/2 cm vastagra kinyújtjuk. 5 x 8 cm-es téglalapokra vágjuk, és 15 percig állni hagyjuk. Közben a lekvárt annyi hosszúkás darabra vágjuk, amennyi a tésztalapok száma. Mindegyikre ráteszünk egy darabot, és belegöngyöljük a tésztába. A buktákat olvasztott zsírral bekenjük, és zsírozott tepsibe tesszük, nem nagyon szorosan egymás mellé. További fél órán keresztül még kelesztjük, majd az előmelegített, forró, gőzös sütőben, közepes lángon megsütjük.


Madártej

Hozzávalók:

  • 1/2 l.tej
  • 4 tojás
  • 5 ek.p.cukor
  • 1/4 rúd vanília.


Elkészítés:
Szélesebb lábosban felforraljuk a tejet,2 k.p.cukorral és vaníliával (vagy van.cukorral).A t.fehérjékből kemény habot verünk,kanalanként a fővő tejbe szaggatjuk.3 percig főzzük,majd megfordítva,a másik felét is főzzük.A habgaluskákat szűrőlapáttal kivesszük,a tejet pedig levesszük a tűzről.A 4 t.sárgáját 3 ek.cukorral habosra keverjük,a tejet,amelyben a habgaluskák főttek,átszűrve hozzáadjuk,és kis lángon vagy gőz fölött,állandóan keverve addig főzzük,amíg sűrűsödni nem kezd. A tűzről levéve tovább keverjük,míg egy kissé nem hűl,a vaníliarudat kivesszük.Ekkor üvegtálba öőntjük,és a galuskákat a tetejére rakjuk.Jól lehűtve tálaljuk.A galuskákat megtűzdelhetjük vékonyra vágott,hámozott mandulával is.Reszelt csokoládéval is meghinthetjük.
Elkészítési idő: 30 perc


Málnás rizs

Hozzávalók:
15 dkg rizs, 2dl víz, 5 dl tej, 1 csomag van.cukor, csipet só, 5 dkg cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer, 2-3 dkg vaj, ízlés szerinti mennyiségű málna( lehet fagyasztott is)

Elkészítés:
Vízben teszem föl a rizst főni amibe beleszórom a csipetnyi sót is, ha magába szívta a vizet akkor adjuk hozzá a tejet, a cukrot és a vajat. Kb. 5-6 percig főni hagyjuk és lefedve félrehúzzuk a tűzhelyről nem nyúlunk hozzá míg teljesen megduzzadnak a rizsszemek. mikor félig kihült hozzákeverjük a málnát. Ezután hűtőbe tesszük.

Tanácsok:
Hidegen tálaljuk, desszertnek.
Nagyon finom!

Elkészítési idő: 30 perc


Csokis fánk
Hozzávalók:

  • 12 dkg finomliszt,
  • 12 dkg margarin,
  • só,
  • 1,5 dl víz,
  • 4 tojás

A mártáshoz:

  • 8 dkg porcukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 2 tojássárgája,
  • 1 kiskanál finomliszt,
  • 1 evőkanál kakaópor,
  • 1 evőkanál rum,
  • 10 dkg csokoládé,
  • 2,5 dl tej

Elkészítés:
A másfél dl vizet a margarinnal és a csipetnyi sóval felforraljuk.
A lisztet beleszórjuk, és kis lángon addig kevergetjük, amíg az edény falától el nem válik.
Ekkor a tűzről lehúzzuk, és a tojásokat egyenként beleütve a tésztát jól kidolgozzuk.
A masszából diónyi gömböket szaggatunk kanál segítségével, és közepesen forró olajban kisütjük.
Szalvétára szedve lecsöpögtetjük.
A mártáshoz a hozzávalókat összekeverjük, csak a csokit tördeljük a tejbe és forraljuk fel külön edényben.
Majd összevegyítjük a cukros masszával együtt és forraljuk, míg besűrűsödik. Tálaláskor a fánkokra öntjük.


Almás sütemény
Hozzávalók:

  • 4-5 db alma
  • 3 tojás
  • 1/2 cs sütőpor
  • 25-30 dkg cukor
  • 3 ek liszt
  • 1 ráma
  • 1 cs vanilia puding
  • 4 dl tej


Elkészítés:
Az almákat reszeld a tepsi aljába tett alufóliára, szórd meg fahéjjal, cukorral.
A piskóta: 3 tojást válaszd szét, a fehérjét verd kemény habbá, közben adj hozzá 3 ek cukrot.Majd add hozzá a tojás sárgáját és a sütőport.Ezt még kicsit keverd, majd a végén óvatosan adj hozzá 3 ek lisztet.Ha kész a piskóta, öntsd rá az almára és süsd amíg a piskóta nem lessz jó (kb.20-30 perc). Hogyha kész óvatosan le tudod szeni róla az alufóliát.
Krém: 1 egész rámát,20 dkg cukorral habosra kevered.Előtte készítsd el a pudingot:1 cs vaniliapudinghoz 4 dl tejet adj és 4 ek cukrot.
Hogyha a puding kihűlt hozzáadod a vajhoz, és együtt keverd addig ,míg a cukrot nem érezni, és krémes nem lessz.
A krémet ráöntöd az almára, hogy a piskóta legalul legyen, megszórod a tetejét csokireszelékkel.
Elkészítési idő: 50 perc


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.